Regina vacanţelor tale 

Filipeștii de Târg

Prima aşezare cu numele de Filipeşti, a fost Filipeştii de Târg, cu care Filipeştii de Pădure se mărgineşte în sud şi est. Numele de Filipeşti şi l-a luat de la familia boierească Filipescu, iar de Târg poarta din secolul al XVIII-lea , fiind ridicat la acest rang datorită vieţii intense comerciale. Comuna includea satele: Filipeştii de Târg,Brătăşanca, Ezeni, MărgineniideJos şi Ungureni.

 

Primele informaţii despre acest loc datează din 1422, când sub domnitorul Dan al II-lea, aşezarea a fost consemnata ca popas pe Drumul Monarhilor. Documentele menţionează zona în 1510 ca proprietate a boierului Neagoe, fiul lui Draghici. În 1529, Voievodul Moise la pus în posesie pe marele conducător Draghici cu viile mănastireşti din Filipeşti şi alte sate vecine. În 1633-1635, postelnicul Constantin Cantacuzino ridică la Filipeşti un palat şi Biserica Adormirea Maicii Domnului. În secolul al XVIII-lea , succesorul lui Dumitrascu Filipescu a ridicat, de asemenea, o curte domnească, care este un monument care reprezintă unul din puţinele modele de arhitectură publică care s-a păstrat în timp. Aici şi-a găsit refugiul Nicolae Bălcescu când a instigat minerii care lucrau la mina de sare din Telega în timpul revoltei din 1848 şi când a fost urmărit de colonelul Banov şi arestat de trupele de cavalerie al celui din urmă.

 

Monumentele care pot fi văzute aici sunt: în centrul localităţii este Palatul Cantacuzino(1635-1641), casă domnească construită în mijlocul pădurii succesorului familiei Filipeşti care a fost restaurată pentru a fi restaurant (1968-1971); ruinele vechii Poşte care a fost construită de Alecu Siru la sfârşitul secolului al XVIII-lea; crucea de piatră datând din perioada lui Matei Basarab; o Moară veche de apă (sec. XVIII) aflată între Conacul Pană Filipescu şi Palatul Constantin Cantacuzino; Biserica Adormirea Maicii Domnului; Monumentul eroilor care au murit în Prinul Război Mondial.

Exploreaza Filipeștii de Târg

Muzeul Conacul Pana Filipescu
Muzeul Conacul Pana Filipescu

Recrează viața cotidiană medievală în secolele XVII-VIII

Ruinele Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino
Ruinele Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino

Ruinele palatului cu beci, parter și etaj, cu ziduri groase de cărămidă.

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Biserica Adormirea Maicii Domnului

Construită pe locul celei ridicată de postelnicul Constantin Cantacuzino între anii 1641-1642

Ce poți face in Filipeștii de Târg

Filipeștii de Târg este popas pe Drumul Voievozilor.

Unde te cazezi in Filipeștii de Târg

Unde mananci in Filipeștii de Târg

Unde te distrezi in Filipeștii de Târg

Hartă Filipeștii de Târg

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download