Regina vacanţelor tale 

Breaza

Localitatea Breaza, declarată staţiune balneoclimaterică, este considerată pe drept cuvânt al doilea Davos elveţian oferind  un cadru natural excelent pentru tratarea bolilor cardio-vasculare, respiratorii, nevrozelor etc.

Acolo unde apele Prahovei încep a curge mai potolit ieșind din crestele de cremene ale munților și unde dealurile sunt imbrăcate cu livezi și grădini, acolo se află  BREAZA – plai de rai pe Valea Prahovei.

Natura s-a desăvârșit la Breaza, desenând un tablou perfect idilic.  Nuanțele de verde fac horă cu paleta multicoloră a florilor și cu albastrul cerului  alcătuind un decor unic pentru casele cu arhitectura deosebit de frumoasă, specifică zonei. Toate aceste elemente se regăsesc  în modelele tradiționale ale IEI DE BREAZA cusute cu maiestrie de femeile din localitate pe pânza unica țesuta numai aici -  “panza topită de Breaza”

Și ca să spunem toată povestea, Breaza este renumita de mult timp pentru calitatea aerului său și pentru efectele pozitive pe care aceasta le are asupra organismului, beneficiind de un bioclimat recomandat celor cu afecțiuni pulmonare, cardiovasculare, endocrine, nevrotice si ale aparatului locomotor. Breaza este desemnată drept orașul cu cel mai sănătos aer din Europa centrala și de est.

Vă invităm să profitați de această calitate specială, excepțională a orașului Breaza, în orice anotimp aici fiind condiții optime pentru petrecerea unui concediu agreabil, a unei vacanțe reconfortante sau a unui weekend plăcut într-un cadru natural deosebit.

 

Istoric Breaza

 

Certitudini privind începuturile istoriei la Breaza, datează de la începutul secolului al XVI-lea. Un document istoric din 1503, Registrele vigesimale brașovene, îl menționează pe Neagoe ot (din) Breaza, prezent la Brașov cu afaceri de negoț. Se presupune că acest Neagoe din Breaza, pomenit de registrele brașovene la 1503, este personajul amintit într-un hrisov domnesc, datat 27 mai 1510. Semnat de domnul Țării Românești, Vlad cel Tânăr, hrisovul menționa: „(…) am dăruit domnia mea acest de față hrisov al domniei mele prea cinstitului Vlastelin jupân Neagoe al lui Drăghici cu fiii lui(…) și nepoților lui , fiii lui Stoican, să le fie satele anume: Mărginenii toți (…) și Breaza toată, cu muntele ei de la Florei și de la Negraș (…)”

 

Sursa documentară din 1510 este completată de una epigrafică descoperită pe piciorului mesei din altarul bisericii ctitorite la Podu-Vadului mult mai târziu, în anul 1810. Acest izvor epigrafic menționează: anul 1510, numele unui oarecare Popa Gheorghe și numele localității Breaza.

 

Dintre stăpânii de odinioară ai moșiei satului Breaza pentru secolul al XVI-lea sunt de amintit, Stoican, spătarul Drăghici, vel vistiernicul Udriște, și fiii acestuia, banul Udriște și spătarul Drăghici.

 

La începutul secolului al XVII-lea, moșia Breaza era stăpânită de Elena din Mărgineni, soția lui Radu Șerban, domnul Țării Românești în perioada 1602-1611. Ulterior proprietar devine Elina din Sărata (fiica spătarului Drăghici, căsătorită cu Stoica din Bucov), Maria și Stana, fiicele lui Dumitrașco Filipescu.

 

Un document din 19 iunie 1622, pomenește patru proprietari ai moșiei Breaza: boierii Filipești, negustorul Ghinea, jupanul Gregorie și Elena din Mărgineni. Aceasta din urmă a lăsat partea ei de avere fiicei sale, Elena (Elina), devenită prin căsătorie Cantacuzino(fapt amintit de Diata din 1667-1668).

 

După moartea acesteia, la 2 martie 1687, fiul ei Șerban Cantacuzino (domn al Țării Românești în perioada 1678-1688), a stricat de mai multe ori Diata și a împărțit moșia după bunul său plac. Partea sa de moșie la Breaza a rămas în stăpânirea fiului său Gheorghe Cantacuzino, în timp ce vel aga Matei Cantacuzino care stăpânea o altă parte din moșie, a lăsat moștenire, după moartea sa (24 decembrie 1688), partea sa de avere din satul Breaza, fiului său Toma.

 

Cei doi Cantacuzino, Gheorghe și Toma și-au ridicat conace la Breaza: primul în Breaza de Sus, iar cel de-al doilea în Breaza de Jos (cartierul Podu-Vadului). În anul 1711, cei doi Cantacuzino, Gheorghe și Toma, au fost deposedați de moșii pe motivul că au trădat interesele țării în condițiile războiului ruso-turc, parte componentă a „Problemei orientale”, la începutul secolului al XVIII-lea.

 

Pe la 1717, noul domn al Țării Românești, fanariotul Nicolae Mavrocordat a dăruit moșia Breaza, vel logofătului Iordache Crețulescu.

 

În tumultul evenimentelor din secolul al XVIII-lea, au apărut modificări în stăpânirea moșiei Breaza. Astfel, la 28 ianuarie 1747, Constantin Filipescu, fost vistiernic, a vândut Mănăstirii Mărgineni, partea lui de moșie pe care o stăpânea la Breaza. Ulterior prin Diata Maricăi Filipescu din 1 octombrie 1754, boierii Filipești ies definitiv din rândul stăpânilor moșiei Breaza.

 

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în 1798, domnul Țării Românești, Constantin Hangerliu (1797-1799), a cumpărat moșia Breaza anulând cu brutalitate drepturile localnicilor.

 

După anul 1799, moșia Breaza (care cuprindea și satele Ocina, Fricoasa și Talea), a fost stăpânită pe rând de serdarul Nicolae Salgiu, de fiul său Constantin Salgiu, de vel vistierul Scarlat Grigore Ghica.

 

Fiind scoasă la mezat pentru neplata datoriilor, în 1836, moșia Breaza a fost vândută cu 18.000 taleri vel vistierului Scarlat Grigore Ghica, stăpânită ulterior de Zoe Bibescu Brâncoveanu. La moartea acesteia în 1892, moșia Breaza a fost moștenită de fiica sa Eliza (căsătorită cu Ion Filipescu) și Grigore Basarab – Brâncoveanu (rămas în conștiința brezenilor cu numele de „Prințul Brâncoveanu”). Acesta din urmă a schimbat chipul și înfățișarea palatului care se află astăzi în vecinătatea Primăriei Breaza, adaptându-l la arhitectura timpului său. Pe aici aveau să treacă din când în când apropiatele lui rude, Ana Brâncoveanu și Martha Bibescu, personalități de talie europeană, care au slujit cu cinste arta, diplomația și literatura română.

 

La cumpăna secolelor XIX-XX, vremurile s-au schimbat. Războiul pentru întregirea neamului a însemnat și pentru brezeni suferință și durere. Anii de după 1918 nu mai semănau, parcă, cu cei dinainte.

 

Încă din timpul operațiunilor militare desfășurate în vara anului 1917, regele Ferdinand I (1914-1927), promitea soldaților de pe front o reformă agrară prin care să-i împroprietărească cu pământ. Reforma s-a înfăptuit în anul 1921, schimbând realitățile economico-sociale de la nivelul comunității. Așa ne explicăm de ce marii proprietari de moșii au dispărut din peisajul locurilor.

 

Prima jumătate a secolului al XX-lea, reprezintă o perioadă de înflorire a vieții culturale, în jurul Caselor Naționale „România Mare”, înființate de generalul Ion Manolescu, în 1920. Tot el înființează primele școli de meserii, pentru fete și băieți, primul atelier de industrie meșteșugărească și sistematizează strada devenită Bulevardul Eroilor. După anul 1935, generalul Ion Manolescu contribuie împreună cu „Societatea Cultul Eroilor”, la ridicarea monumentelor eroilor de pe Dealul Gurga și din cartierele localității (Breaza de Jos, Breaza Centru, Breaza de Sus)

 

După al doilea război mondial, principalele evenimente din viața localității (devenită oraș în 1956) au fost: -înființarea Cooperativei meșteșugărești „Arta Casnică” (1948); –mutarea Liceului Militar, de la Predeal la Breaza (1949); –înființarea Școlii Medii Mixte (Liceul Aurel Vlaicu), în 1950; – înființarea Școlii de meserii UCECOM (1960); –înființarea Fabricii Mecanice de Precizie (Hidrojet S.A.), în 1974.

Profesor mentor, Vasile Focșeneanu

Exploreaza Breaza

Rezervatia geologica DeaIul cu Trovanti
Rezervatia geologica DeaIul cu Trovanti

scoperiti trovantii de la Breaza – asa numitele in popor ”pietre vii”

Monumentul eroilor din Valea Târsei
Monumentul eroilor din Valea Târsei

Sculptat în piatră de Albeşti

Monumentul Celor Trei Regi
Monumentul Celor Trei Regi

Construit în anul 1934, în stilul modernist al epocii

Poiana Mare a Lazului
Poiana Mare a Lazului

O tipică poiană de munte

Liziera de pini de la Pietriş
Liziera de pini de la Pietriş

O lizieră plantată cu pini în veacul al XIX-lea de către proprietarii moșiei Breaza

Fagul Prinţesei
Fagul Prinţesei

Un fag secular cu o coroană stufoasă care era locul preferat de popas al principesei Zoe Bibescu-Brâncoveanu

Casa cu prăvălie Bondoc
Casa cu prăvălie Bondoc

Specifică arhitecturii comerciale de pe valea Prahovei

Imobilul General Ion Manolescu
Imobilul General Ion Manolescu

 Fiu de țăran ajuns simbol al generației interbelice

Conacul Bibescu-Brâncoveanu
Conacul Bibescu-Brâncoveanu

Reşedinţă de vară a domnitorului Gheorghe Bibescu (1843-1848)

Parcul Brâncoveanu
Parcul Brâncoveanu

Gazduieste un adevărat patrimoniu botanic național, precum paltinul argintiu sau stejarul roșu american 

Biserica din Capu Câmpului
Biserica din Capu Câmpului

A fost construită în anul 1892, din piatră, pe locul unde se afla o bisericuţă mică de lemn, zidită pe la anul 1800

Monumentul Eroilor din Breaza de Jos
Monumentul Eroilor din Breaza de Jos

„Pildă generațiilor prezente și viitoare, pentru acei cari au luptat pentru îndeplinirea idealului 1916-1918”

Crucea de pe Gurga
Crucea de pe Gurga

Construită în anul 1929 pe dealul Gurga, în cel mai înalt punct al stațiunii Breaza

Ce poți face in Breaza

Drumeţii

Zona de deal şi clima blândă, temperată, lipsită de vânturi şi umezeală permite practicarea drumeţiilor în zonă pentru a admira peisajul şi a te relaxa. Detalii aici.

 

Mountainbike şi ciclism

Situarea localităţii în plină zonă subcarpatică face ca locul să fie ideal pentru practicarea mountainbike-ului. O recomandare de traseu este: Breaza (530m) – Plaiul Talea (760m) – Vârful Bolovanu (800m) – Adunaţi (520m) – Breaza (530m) (lungime 23 km, denivelare 270m, durată 5 ore). Detalii aici.

 

Echitaţie

În Breaza puteţi să exploraţi împrejurimile călare pe cal. Detalii aici

 

Centre SPA & Wellness

În Breaza poți să te bucuri atât de centre în care poți să-ți rezolvi anumite probleme de sănătate, dar te poți și relaxa în centrele de aici. Detalii aici 

 

Saună, jacuzzi, fitness, piscină interioară ş.a. poți găsi la Pensiunea Speranţa***.

 

Turism de sănătate

Aici pot fi tratate afecţiuni dermatologice/ alergii, endocrine, de nutriţie şi metabolism, ale sistemului nervos, cardiovascular şi ale aparatului respirator şi ORL.

 

Golf

Dacă îți place golful aici poți găsi un complex specializat. Detalii aici.

 

Turism de afaceri

Breaza oferă numeroase locuri pentru realizarea de evenimente de afaceri, punând la dispoziție săli de conferințe și servicii necesare pentru acestea. Este locul ideal pentru team building-uri. Detalii aici.

 

Evenimente tradiţionale

Festivalul Cătinei şi al Fructelor de Pădure – septembrie, Şotrile

Unde te cazezi in Breaza

ALEEA NUCILOR

HOTEL ★
Adresa: Aleea Nucilor, Nr. 4
Telefon: 0244.340.842 0244.340.999

G CLUB

HOTEL ★★★
Adresa: Str. Republicii, Nr.17
Telefon: 0244.341.787, 0740.313.130

BELVEDERE

MOTEL ★★
Adresa: Str. Prundului, Nr. 11A, DN 1 Km 103
Telefon: 0244.345.100

CRINA

PENSIUNE/ VILĂ ★★
Adresa: Str. Banatului, Nr. 1-3
Telefon: 0244.341.890; 0244.341.787

CRISTINA

PENSIUNE/ VILĂ ★★
Adresa: Str. Armata Poporului, Nr. 21
Telefon: 0244.343.426, 021.220.2433, 0722.524.380

DELIA

PENSIUNE/ VILĂ ★★
Adresa: Str. Banatului, Nr. 1-3
Telefon: 0244.341.890; 0244.341.805; 0244.341.787

LUCREŢIA

PENSIUNE/ VILĂ ★★
Adresa: Str. Armata Poporului, Nr. 6B
Telefon: 0244.343.426

C.T.N.B. ALEXANDRA

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Libertăţii, Nr. 82
Telefon: 0244.343.296, 0244.342.975

CASA ARA

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Ocinei, Nr. 1
Telefon: 0722.457.706, 0244.340.897

CASA ROŞIE

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Armoniei, Nr. 8
Telefon: 0244.340.632

CLUB HOUSE

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Carierei, Nr. 44
Telefon: 0244.343.525

DAVID

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Plt. Rădulescu, Nr. 7
Telefon: 0722.673.426

FLOAREA

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Banatului, Nr. 1-3
Telefon: 0742.582.527, 0244.341.890; 0244.341.787

G CLUB

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Republicii, Nr. 17
Telefon: 0244.341.805, 0244.341.787

G.T. MIOARA

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Muncii, Nr. 23
Telefon: 0244.347.000, 0244.340.485

ILEANA

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Bd. Nou, Nr.15
Telefon: 0244.336.721, 0244.340.996

IRIS

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Banatului, Nr. 1-3
Telefon: 0244.341.787, 0244.341.890, 0244.341.787

MIANDRA

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Muncii, Nr. 72
Telefon: 0722.349.355, 0244.350.090

PICASSO

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Carierei, Nr. 44
Telefon: 0244.343.525, O729.609.998

SPERANŢA

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Talii, Nr. 46
Telefon: 0744.586.707

TUDOR

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Talii, Nr. 14 Bis
Telefon: 0244.346.126, 0722.804.297

VILA VERDE

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Str. Col. Popovici, Nr. 4
Telefon: 0244.340.965, 0722.728.623

RĂZA DE SOARE

PENSIUNE/ VILĂ ★★★★
Adresa: Str. Col Popovici, Nr. 21
Telefon: 0721.272.345

TRANSILVANIA HOUSE

PENSIUNE/ VILĂ ★★★★
Adresa: Str. Câmpului, Nr. 43 A
Telefon: 0722.502.668, 0728.407.738, 0731.439.318, 0244-511.868

Unde mananci in Breaza

GCLUB

românesc şi internaţional
Adresa: Str. Republicii, Nr. 21
Telefon: 0244.341.787, 0740.313.130
Program: luni-joi 9:00-23:00/ ultimul client, vineri-duminică 8:00-23:00/ ultimul client

Unde te distrezi in Breaza

Hartă Breaza

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download