Regina vacanţelor tale 

Ceptura

Localitate situată în zona colinară Dealu Mare, aici pot fi găsite o serie de cruci de piatră vechi de câteva sute de ani.

Cel mai vechi monument istoric este crucea de piatră din curtea bisericii Ceptura de jos, ridicată în 1692. În afara acestui monument, în comună mai sunt două cruci declarate monumente istorice: Crucea din piatră calcaroasă din satul Ceptura de Sus, ridicată în sec. al XVIII-lea şi cea aflată în partea de sud-vest a satului Ceptura de Jos, ridicată în 1834.

 

În Ceptura de Jos, biserica ce poartă hramul „Intrarea în biserică” are o istorie demnă de luat în seamă. Iniţial a fost un schit cu hramul „Sf. Treime”, construit înainte de 1656 de slugerul Preda, fiul comisului Buzinca. După ruinarea acestuia, jupân Iorga cupeţul a ridicat un alt locaş căruia i-a pus hramul „Intrarea în biserică”, în a doua jumătate a sec. al XVII-lea.

 

În patrimoniul bisericii se păstrează o Biblie, în limba latină, tipărită la Lipsca în 1697 (3018 pagini, hârtie, legătură în pergament).

 

În Ceptura de Jos mai sunt şi ruinele bisericii „Adormirea” – Valea Gardului, construită în perioada 1710-1715 şi o altă biserică, „Sf. Împăraţi”, din Ceptura de Sus, construită în 1835 de postelnicul Pârvu Drăgulănescu.

 

În comună mai este şi o fântână, realizată în prima jumătate a sec. al XIX-lea, de mare adâncime, precum şi trei monumente ale eroilor: Monumentul eroilor neamului ridicat în 1935; Troiţa din punctul „La Şoimescu”, ridicată în perioada interbelică; şi Monumentul eroilor din satul Rotari edificat după primul război mondial.

Exploreaza Ceptura

Mănăstirea Ceptura
Mănăstirea Ceptura

Schitul Ceptura a fost ctitorit în prima jumătate a secolului al XlX-lea de călugării de la Mănăstirea Căldăruşani.

Căsuța cu amintiri 
Căsuța cu amintiri 

Muzeu privat din Ceptura de Jos își dorește să arate poveste ultimilor 150 de ani din istoria comunei Ceptura.

Ce poți face in Ceptura

Ceptura și împrejurimile le poți vizita pe jos, cu bicicleta sau cu mașina.

 

Fiind popas în Ținutul Vinului aici poți găsi crame, ca ServeRotenberg sau Vinalia unde poți degusta Feteasca Neagră, "ambasadorul vinurilor românești" sau multe alte vinuri create cu multă pasiune pentru cunoscători.

Unde te cazezi in Ceptura

Unde mananci in Ceptura

Unde te distrezi in Ceptura

Hartă Ceptura

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download