Regina vacanţelor tale 

Cerasu

Tabla Buții este un fost punct de graniță între Muntenia și Transilvania, aflat între localitățile Vama Buzăului, Brașov și Cerașu, Prahova.

Aici se află ruinele unei cetăți, atestată în documentele medievale încă din secolul al XIII–lea. În documentele transilvane și cele maghiare apare sub numele de „Cruceberg”, iar în cele ale Țării Românești sub numele de „Cetatea Buzăului” sau „Tabla Buții". Numele provine de la „tablele” ștanțate, aplicate în trecut pe butoaiele cu marfă cand se făcea vama.

 

Puternicele năvăliri ale tătarilor din anii 1241, 1285, 1343 și altele până în anul 1658 spre Transilvania prin Pasul Buzăului, au produs mari stricăciuni cetații. În anul 1689, generalul austriac Heissler dă ordin să se reconstruiască cetatea. Mai târziu vama transilvană a fost mutată la Vama Buzăului, la Tabla Buții rămânând doar un pichet de grăniceri. După anul 1784, trecătoarea își pierde din importanța militară și economică, datorită deschiderii altor căi de comunicații.

 

În apropiere se află și un cimitir al soldaților, români sau străini, morți în primul război mondial, la 15/ 16 august 1916. Autoritățile civile și militare au stabilit ca zi de comemorare a jertfei acestor eroi ziua de 6 august - Schimbarea la față, prilej de ceremonial militar, religios și civil.

Exploreaza Cerasu

Ce poți face in Cerasu

Unde te cazezi in Cerasu

CERAŞU

PENSIUNE/ VILĂ ★★★
Adresa: Sat Ceraşu, Nr. 231
Telefon: 0722.631.200, 0761.135.553, 0244.297.385

Unde mananci in Cerasu

Unde te distrezi in Cerasu

Hartă Cerasu

Newsletter
Unitatiti de cazare:
Localitate:
Tip cazare :
Clasificare :
Restaurante:
Localitate:
Restaurant cu specific :
Club / Pub / Cafenea:
Localitate:
Tip locatie:
Evenimente:
Localitate:
Tip:
Perioada:
Download