Degustări de vin
În Prahova se poate servi vin în aproape toate restaurantele. Degustări de vin se fac în special pe Drumul Vinului, în zona Dealu Mare și în câteva crame specializate, departe zona de producție, cum ar fi în Azuga, la Pivnițele Rhein, furnizorul casei regale.
Principalele soiuri de vin cultivate în judeţul Prahova
CABERNET-SAUVIGNON – Acest vin are un miros de o intensitate medie, amintind de fructele roşii, plus o aromă de piper cu o uşoară tentă de ciocolată neagră. Se recomandă desfacerea sticlei cu o jumătate de oră înainte de consum pentru ca vinul să îşi pună în valoare caracterul puternic.
- Particularităţi de vinificaţie Strugurii acestui soi sunt în general culeşi ultimii, când sunt pe deplin copţi. Fermentarea pe pieliţe durează până la 15 zile, urmată de presare şi numai primul must este folosit în vinificare. Ulterior, fermentaţia malolactică va face vinul mai rotund şi mai catifelat. Nu este baricat.
- Temperatura de servire: 18-20°C
- Conţinut de alcool: 13,4%
- Aspect: limpede, rubiniu-închis.
TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ – Acest vin are o culoare galben-pal, cu tente aurii. Gustul său e plin, rotund, cu un rest de zahăr ce completează armonios aroma şi cu puternice senzaţii de soc şi lămâie.
- Particularităţi de vinificaţie Acest vin este foarte aromatic. Este esenţioal să transmiţi aromele din strugure în vin, arome care sunt prezente în pieliţa boabelor. Pentru a obţine maximul acestor note, pieliţele boabelor sunt păstrate mai mult timp în contact cu mustul.
- Presarea strugurilor se face foarte lent. Se foloseşte o drojdie naturală specială, cu punct de plecare în fermentaţie la o temperatură foarte joasă. Fermentarea naturală durează aproximativ o lună pentru a obţine maximul de potenţial aromatic. Aceasta este oprită atunci când restul de zahăr natural ajunge la aproximativ 25g/l, ceea ce oferă vinului un caracter unic.
- Temperatura de servire : 13°C
- Conţinut de alcool : 11,5%
- Aspect : limpede, galben-verzui.
FETEASCĂ NEAGRĂ – Acest vin are o culoare roşie, rubiniu-închis, un gust uşor picant cu arome de fructe negre strânse într-un buchet deosebit. Se recomandă desfacerea sticlei cu o jumătate de oră înainte de consum pentru ca vinul să îşi pună în valoare caracterul puernic.
- Particularităţi de vinificaţie Strugurii sunt culeşi doar când sunt pe deplin copţi, ceea ce conferă vinului mai multe note de fruct şi condiment (pe nas şi palat). Procesul de fermentare pe pieliţe durează până la 15 zile, apoi urmează presarea şi numai primul must este folosit în vinificare. Următorul pas, fermentaţia malolactică, face vinul mai rotund şi mai delicat. Este maturat în baricuri din stejar timp de 6 luni.
- Temperatura de servire: 18-20°C
- Conţinut de alcool: 13,5%
- Aspect: limpede, rubiniu-închis.
FETEASCĂ ALBĂ – Acest vin de culoare galben-pal are o aromă lejeră, un gust agreabil, ajutat fiind de aportul de dioxid de carbon.
- Particularităţi de vinificaţie Acest vin este fermentat cu ajutorul unei drojdii special selectate, pentru a scoate în evidenţă aromele fructate. Fermentarea durează o lună pentru a se finaliza. După fermentarea vinului este lăsat pe drojdie pentru încă trei luni. În acest interval de timp, vinul se amestecă pe drojdie cel puţin o dată pe săptămână, procedeu numit batonaj, ceea ce oferă vinului corpolenţă şi o uşoară dulceaţă.
- Temperatura de servire: 15°C
- Conţinut de alcool: 13,3%
- Aspect: limpede, galben-verzui.
PINOT NOIR – Acest vin are o culoare roşie, rubiniu-închis, un gust uşor picant cu arome de fructe negre strânse într-un buchet deosebit. Se recomandă desfacerea sticlei cu o jumătate de oră înainte de consum pentru ca vinul să îşi pună în valoare caracterul puternic.
- Particularităţi de vinificaţie – Stugurii din acest soi sunt primii culeşi din potgorie. Se fermentează pe pieliţe pe o perioadă cuprinsă între 8 şi 10 zile, la o temperatură de aproximativ 24-26°C.
- Drojdia folosită este una specială din Burgundia şi oferă vinului aceste note deosebite de fruct.
- Temperatura de servire: 18-20°C
- Conţinut de alcool: 13,5%
- Aspect: limpede, rubiniu-închis.
FUME – Acest vin este unul aparte vinificat după o metodă tehnică inovatoare. Se remarcă prin note fine de stejar, note tropicale de ananas şi fructul pasiunii.
- Particularităţi de vinificaţie Fume este un cupaj de Savignon Blanc, Fetească Albă şi Riesling. După presare, mustul de Sauvignon Blanc a fost fermentat în butoaie de stejar franţuzesc timp de 3 luni şi în timpul fermentaţiei drojdia a fost amestecată cel puţin o dată pe săptămână (procedeu nu mit batonaj), ceea ce conferă mai multă corpolenţă şi dulceaţă vinului. Fermentarea fost stopată la 6g de zahăr natural. După fermentare, cele trei vinuri au fost cupajate.
- Temperatura de servire: 13°C
- Conţinut de alcool: 12,6%
- Aspect: limpede, galben-verzui.
MERLOT – Acest vin este intens, persistent, cu o aromă tipică şi personalizată. Oarecum agresiv, necesită o perioadă de învechire la sticlă mai îndelungată pentru a-şi mai rotunji şi netezi taninii. Sticla nu necesită o desfacere anterioară degustării pentru savurarea plenară a buchetului.
- Particularităţi de vinificaţie Strugurii sunt culeşi la timpul optim de coacere. Se foloseşte o selecţie specială de drojdii naturale menite să extragă maximul de buchet şi arome. Strugurii sunt fermentaţi pe pieliţe între şi 25 de zile. Maturarea are loc în baricuri din stejar franţuzesc şi românesc, pe o perioadă de 8 luni.
- Temperatura de servire: 18-20°C
- Conţinut de alcool: 14%
- Aspect: limpede, roşu-rubiniu.
ROZE – Acest vin este proaspăt, foarte sprinţar, de o culoare strălucitoare. Prezintă o personalitate şi o aciditate moderate.
- Particularităţi de vinificaţie – Pentru că rosé se face doar din vin roşu este necesar ca extragerea culorii să se facă exact atât cât trebuie.După ce strugurii au fost culeşi şi zdrobiţi sunt lăsaţi în rezervor la macerat pe pieliţe doar câteva ore.După ce sunt presaţi, mustul este vinificat ca un vin alb şi este fermentat la 12-13°C.Fermentarea poate dura până la 15 zile. Aceasta este oprită apoi pentru a obţine o cantitate mică de zahăr rezidual. Notele aromatice din buchetul acestui vin sunt obţinute şi prin adaosul de Busuioacă de Bohotin (în procent de 15%) în masa de struguri de Pinot Noir.
- Temperatura de servire: 13°C
- Conţinut de alcool: 12%
- Aspect: limpede, roze.
Alte vinuri care se pot găsi în podgoria Dealu Mare sunt : Burgund Mare, vin roşu ; Băşicată sau Beşicată, Riesling Italian, Pinot Gris, Sauvignon, Fetească Regală, Muscat Ottonel.
Mai multe detalii despre locurile unde poți face degustări, despre cum se face vinul sau cum se face o degustare de vin găsești aici.